Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Decapodo Craterellus Cristian_Ianu Da_Hong_Dēnglóng_Gaogāo_Gua Diego_Macià_Antón Cristobal_Colon_de_oficio..._descubridor Donald_Rayfield Ana_Romanova Discocyrtus_hamatus Conyza_sumatrensis Decisión_por_consenso Domingo_Arturo_García Copa_de_Campeones_de_la_CONCACAF_1975 Coulterella Alexandra_Restrepo Diego_de_Hojeda Dying_Fetus Almendra_de_culgrós Dellwood_(Minnesota) Domingo_Antonio_Riano Desarrollo_perdurable Dainik_Jagran Ammocallis Destruccion_(comic) Corydoras_axelrodi Copa_CECAFA_de_1985 Amparo_Poch_y_Gascon Cucubalus_alpinus Dead_Is_Dead E_516 Ana_Yancy_Clavel Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Zúñiga Corporacion_Academica_para_el_Estudio_de_las_Patologias_Tropicales Danai Deiphobe_yunnanensis Dłużka Division_1_de_baloncesto_de_Iran Cynocrambe Alto_Amazonas Declaración_de_las_Naciones_Unidas Depresion_económica Dialecto_abruzzese Cumbre_de_la_Unión_Africana_2011 División_de_Honor_de_Rugby_2012-2013 EDP Cyperus_damiettensis Dardo_Sebastian_Dorronzoro Dooms_(Virginia) Danzig_(album) Almacén_13 Dinard Amarine Deficit_de_Vitaminas Donna_A Distrito_de_Erding

html map