Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_hombre_que_mató_a_Liberty_Valance Erionotino Estadio_Campos_Sports_de_Ñuñoa Fibrosis_quística Eloisa_Díaz Enrique_A_Carrillo_(Cabotin) Elfriede_Lohse-Wachtler Frances_E._Allen Flota_Estelar Francia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Berlín_1936 Escudo_de_Bacares Elecciones_danesas_al_Parlamento_Europeo_en_1984 Fedor_Serbinenko Enrique_II_de_Borbón-Conde Facundo_y_Primitivo_martires Estación_de_Liège_Guillemins Eulophia_murrayana El_perro_futbolista_2:_La_copa_europea Fessenheim_le-Bas Federico_Garcia_Lorca Fort_Pierce_North Francesc_Torrent_y_Guasp Fiebre_(Perros) Francisco_Gómez_Jordana_y_Souza F-15K_Slam_Eagle Francesc_Casares_Potau Emiliano_romañolo Final_Fantasy_X-2_International Emilio_Núñez_Portuondo Fallout_(videojuego) Elecciones_a_la_Asamblea_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_1999 Ermita_de_los_Santos_Mártires_(Medina-Sidonia) El_Losar_del_Barco_(Ávila) FC_Shakhtyor_Kyzyl-Kiya Eletica_falsorufa Enrique_Bolín_Perez_Argemí Francisco_Javier_Campos_Coll Escudo_de_Sudán_del_Sur Emigracion_en_Mexico Final_del_Torneo_Apertura_2012_(Chile) Erik_Olin_Wright Euphorbia_cyathophora Egiptológico El_grito_2 Flutes,_harpes_et_guitares_indiennes Fatos_Kongoli Eurocup_2009_10 Estación_de_Indautxu Flabellum Estacion_Bellavista Enlace_Fuerte Fernando_Perez_Coronel Escudo_del_Reino_de_Lombardia_Venecia El_jeque Feismo_(arquitectura_gallega)

html map