Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Al-Wahda_Club_Mecca Viñedos_más_altos_del_planeta Adalberto_Libera Confederación_de_la_Producción_y_el_Comercio Complices_(album_de_Complices) Yaraví Akinfeev Albay Adriano_Leite Consumo_(economía) A_Life_in_a_Day Comite_Cívico_de_Santa_Cruz Yakovlev_Yak-11 Congreso_de_filipinas Venas_cerebelosas_inferiores Acacia_longifolia_var_floribunda AOC_Alsace Classic_Christmas Cis_versicolor Yukana Volcán_Puyehue XXx_Triple_X Aeropuerto_de_Mackenzie Zoegea Wer_bist_du? William_Robert_Woodman Administración_de_la_salud_pública Cocotitlán Who_Let_In_The_Rain Aguileña_pirenaica Abrus_precatorius_var._novo_guineensis Cofradia_del_Yacente_(Murcia) Cigoto Comunion_Católico_Monárquica Climacteris_affinis Alberto_de_Jerusalen Waterloo_(condado_de_Grant,_Wisconsin) AS_Saint-Luc Why_Not Ciencia_en_al_Ándalus Zumaque_blanco_espanol Albur_(paronomasia) Al_Qadim Chiluacan Aislante_electrico Chatham_(Illinois) Villaba_de_Losa Conjunto_índice Abu_Muhammad_al_Hasan_al-Hamdanī Colobaspis_nyassae Xylosteon_tataricum Ajnaton Virgen_de_la_Vega_(Benavente) Codice_de_Huichapan Confederación_Nacional_de_Cooperativas_de_Trabajo

html map