Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Operacion_ja-ja Partido_de_los_Socialistas_de_Cataluna Nerses_Ounanian Neolissochilus_hendersoni Plestin_les_Grèves Novacianismo Nikitinia Ortiguilla_muerta Nunca_te_olvidare_(canción) Passalobiella Portavoz_(de_una_organizacion) Pepi Museo_Nacional_de_Historia_Natural_Bernardino_Rivadavia Popovo Pangio_lumbriciformis Naguas Operación_Triunfo_1,_Academia_Coca_Cola Patrimonio_perdido_de_Astorga Polilla_penacho Oxford_Junction_(Iowa) Periptero Palacio_de_festos Parvovirosis Nogueira_(Ponte_da_Barca) Oficina_para_la_Reconstruccion_y_Ayuda_Humanitaria Nigel_Dick Panicum_virgatum Pelícano Paradoja_de_los_dos_hermanos Pancratium_latifolium Newburg_(Wisconsin) Poa_ovalis Nicolaus_(California) Octavia_E._Butler NGC_5866 Narcoestado Paola Nuestros_años_infelices Palatal_nasal Phyllobroticella_piciceps Plaza_de_Toros_La_Santa_María Palacio_Sacchetti Paradoja_EPR Plaza_de_yamaa_el_fna Pachon_navarro Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_200_metros_estilo_braza_masculino Postulados_de_Peano Pintura_Constructivo-Abstracta Perú_2000 Policia_internacional_e_de_Defesa_do_Estado Oddua Panjakent PBY_5 Politica_en_la_Unión_Europea Pere_llosas_i_badia

html map