Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

House_Rules Azara_uruguayensis Apero_agricola AutoPC Ann_Mitchell Andros_Central Astroquímica Arnia Movimiento_maya Héctor_Timerman Arturo_Ruiz-Castillo Minardi_Team_U_S_A Andre_Advincula Humberto_Primo_(Santa_Fe) Horoscopo Annaba Motor_Sich_(compania_aerea) Guia_(Pombal) Modos_auditivos_de_Schaffer Asarum_caudatum_f._chloroleucum Antonio_Variacoes Morris_Berg Monumento_Natural_Bosques_Petrificados Asociación_Pictura_(Groninga) Home_on_the_Range_(film) Hecatombeon Area_Vitivinicola_Americana Miron_Cristea Moncabril HiPE Awassi Hetairia Guarea_rubricalyx Héctor_Fabián_Ramirez Moviecity_play Antecámara Autovía_Vic_Barcelona Asociación_Deportiva_Alcides_Vigo Hamelia Aureliana_fasciculata Guilherme_de_Cássio_Alves Authon-du-perche Arcoida Ann_Coulter Hadrangis Moledo_(Castro_Daire) Montpedrós_(Santa_Coloma_de_Cervelló) Guy_Beart Monterroso_(Lugo) Avión_comercial Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900_-_100_metros_llanos Angilberto_de_centula Aulo_Manlio_Vulso_(decemviro) Asbestopluma Heaven_and_Hell_(álbum_de_Vangelis)

html map