Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ivaí_(1858) Liebre_Mk_II_Torino Kim_Jaggy Lista_de_episodios_de_Cuentame_cómo_pasó Kappa_Serpentis JRJ Jose_Celsi Joaquin_Xaudaró Inti-Illimani_(desambiguación) Jardines_Brookside Kyoshirō_to_Towa_no_Sora Itone La_Música_No_Se_Toca_Tour Lista_de_reyes_de_Suazilandia Jaimito_(historieta) John_Polk_Allen Lancaster_(Pensilvania) José_Luis_Ayllon Jalón_(España) Jesus_Maraña Josep_Esgleas_i_Jaume Literatura_de_Alfonso_X_el_Sabio L'Alize Linaeidea_basilewskyi La_Chapelle-Vendomoise Levesville-la-Chenard Ivan_T_Sanderson Jardín_Botánico_de_Kristiansand Jazz_journalism Lembotropis_triflora Julia_en_la_Onda Jorge_Perlaza Laguna_de_tacarigua Isla_Darshan John_T._Parsons Jose_Antonio_Hermida Jaux Kilimanjaro Karneval Jerez_de_García_Salinas Laccosternus_grouvellei Jardín_Botánico_de_Sanlúcar_de_Barrameda Jose_Enrique_Ruiz-Domènec Juan_Alonso_Pérez_de_Guzman_y_Guzman_(1503_1558) Jardin_Botanico_de_la_Universidad_Rey_Saud Juan_Maciel La_Sierra_(Huesca) Liga_española_de_balonmano_femenino Le_Roy_(Míchigan) Led_Zeppelin_II Jan_Hendrik_Jagla Jardín_Botánico_de_Memphis Le_Troncq Lapu-Lapu_(Cebu) JPEG_XR

html map