Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dercetina_laevicollis Creación_de_Adán Duinkerken Cordillera_de_Owen_Stanley Draconcio Economía_de_Hawái Distrito_de_Palamau Aleksandr_Borodiuk Alonso_Marcos_de_Llanes_Arguelles Dalenia Alnus_rhombifolia_var_typica Corporacion_Tecnologica_de_Andalucia Crema_de_mantequilla Alfabeto_rómico Earth_A_D_Wolfs_Blood Culpas_ajenas Daniel_Tognetti Corte_Suprema_de_Justicia_(Japon) Dona_Bella Dolores_(Chihuahua) Daniel_Farabello Altura_(Castellón) Alonso_Tostado_de_Madrigal Diplocheila Dictionnaire_philosophique All_Star_Game_de_la_NBA_2007 Distrito_de_la_primavera Economia_del_Japon Allium_giganteum Cristina_Perone_de_Ortega Dorogi_FC Diego_Munoz-Torrero Derechos_de_los_pueblos_indígenas Distrito_de_L'Hay_les-Roses Dwalin Daniel_Olave Disparador_(base_de_datos) Digitaria_commutata_subsp._eriantha Danza_de_las_tijeras Dominar_el_mundo Convento_de_la_Purisima_Concepcion_(Soria) Departamento_Capayán Alomiella Dallas_Roberts Desembarco_de_Jaime_I Alfredo_Ibarra Dos_en_uno Amaracarpus Creswell_(Staffordshire) Diplotaxis_erucoides_var._valentina Eclipse_lunar_de_diciembre_de_2010 Distrito_de_tintay_puncu Dolly_Buster Aliestesia David_Dransky

html map