Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Historia_de_arequipa Asociación_Deportiva_Recreativa_Culural_Icasa Helosaceae Ante_Marković Historia_de_Corrientes Honau Minio_(desambiguacion) Anidrytus_nigropiceus Antonio_Chacón_García Autódromo_de_Interlagos Gynandrobrotica_quadriplagiata Hagalo_Usted_Mismo Arco_de_latitud Gustavo_Bolivar Here Heves Arrondissement_de_Montpellier Apsû Mordella_carnoti Hi_My_Sweetheart Atletico_Echagüe_Club Haran INAC_Kobe_Leonessa Aviola Aspirino_y_colodión Historia_de_la_medicina_general_en_España Anna_Chapman Ano_Santo Heydər_olirza_oğlu_oliyev Hagop_Melik_Hagopian Andrea_Procaccini Anibal_González_Álvarez_Ossorio Avenay_Val-d'Or Arco_de_la_victoria Mordellistena_baliani Guerra_del_Contestado Modelo_contextual_de_Edward_T_Hall Automotódromo_Slovakia_Ring Anthyllis_hispida_f_cavanillesii Ibn_Said_al_Maghribi Aptinoderus Arachnothryx_peruviana Anomochloa_macrantoidea Hebron_(Connecticut) Arquitectura_subterránea Arundinaria_megalothyrsa Héctor_P._Blomberg Historieta_española_de_posguerra Hijos_del_culo Horus_obscurus Ano_1286 Mortadelo_y_Filemon_Testigo_de_cargo Andre_Pierre_Gignac Minturn_(Colorado) Aura_cabeza_amarilla

html map