Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jimmy_Payne Juanjo_el_rápido Kohuke Jinmeiyō-Kanji Laconia Jerusalen_Oriental Liga_LEB_Oro_2011/12 Linantangán Juan_de_Salmerón La_internacional_/_Segunda_declaración_de_La_Habana Jose_Antonio_Gomez_Marin Juan_Antonio_Sanudo Kresimir_Ćosic L_A_M.E. Jaime_Trujillo La_Alameda_Jardin_Botanico_de_Gibraltar Jota_flamenca León-Portilla Karl_Biedermann Lista_de_países_por_forma_de_gobierno Ligustrum_reticulatum Jose_Gómez_Fresquet Kano_Eitoku Juan_Pablo_Ogalde Lieds Jamon_de_Trevélez Laura_Abril Irritabilidad_(desambiguación) José_Ignacio Linea_Tarragona_Reus-Picamoixons-Lerida Juan_Antonio_Bibiloni Koxinga Juan_Buatista_Martí Inteligencia_logica_matemática Lemosin Jardín_Botanico_de_Williamsburg Jicara_(vasija) Lamadrid_(Coahuila) J._R._Gonzalez La_Torre_Oscura_I_La_hierba_del_diablo Juilley Jours-lès-Baigneux J._League_2005 It's_about_time_(album_de_Christina_Milian) Isao_Inokuma Joas_de_Juda Laberinto_(album_de_Miguel_Bose) Juchique_de_ferrer Janice_Lawrence Jordi_Garcés Juan_Tomás_Martínez_Gutierrez Istrian_Spring_Trophy Knipolegus_hudsoni Literatura_sapiencial_medieval_de_España Karl_August_Mobius

html map