Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acuerdos_horizontales Xi_Liáo Comisario_de_la_Union_Europea Víctor_Salas Valentina_Vargas Acquin_Westbecourt Vilafranca_del_Penedès_/_Villafranca_del_Panades Abortopetalum Villas_Boas Club_Sportif_Chenois Clematis_americana_var._acapulcensis Club_Deportivo_Cuarte_Industrial Charidotis_trifasciata Vigesimoquinta_Enmienda_a_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos Condado_de_Paternò Vermivora_chrysoptera Agarwaen Consejo_de_flandes A_C_Reggiana Agustín_Irusta Via_de_la_plata_festival Vis_o_Ramin Consejo_de_Fuerzas_Políticas_de_Cataluña Welcome_to_the_N.H.K. Cistus_salviifolius_1_brevipedunculatus Abel_Sanchez_(novela) Cheiridopsis_roodiae Adampur Condado_de_Jessamine_(Kentucky) Valencia-Joaquin_Sorolla Villanueva,_Cortes Abdelkader_hachani Y_todo_sigue_igual Contaminacion_genetica Al-Ansar_Beirut Yauri Acido_arsenioso Christiane_F._Wir_Kinder_vom_Bahnhof_Zoo Cinecanal Ahuacatlan Adriano_Pereira_da_Silva Aerides_odoratum_subvar_immaculatum ARM_Abasolo_(F-212) Visso Alanninges_sång Yesca_fria Walter_Harriman_Davis Volbeat Xilotepelt_Fútbol_Club Akiko_Suwanai Circuito_de_Aintree Zoe_Saldaña Circuito_Guaymallen Château_l'Hermitage Air_Raiders

html map