Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Paramecolabus_figuratus Museo_del_palacio_de_Narayanhity Musicologia Norte_(departamento) Nick_Cassavetes Parthenocissus_dalzielii Niambu Múnich_(Alemania) Myotis_oxyotus Patacon_(moneda) Naciones_Celtas_(disco_recopilatorio_de_música) P._D._L. Pirarajá Plesnois National_Anthem_of_Ireland Museo_de_Pecados_y_Danzantes_de_Camunas Nattier Persio_Flaco_Aulio Parque_Nacional_Bendidee Pitones Occitano_provenzal Oseas_(profeta) Paderne_(Melgaco) Museo_del_Cobre Penacova_(Felgueiras) Pedro_Espinoza_Bravo Pastor_aleman Museo_de_Bellas_Artes_de_Asuncion Ninox_randi Nordelta Palacio_Episcopal_de_Murcia Peris Nothobranchius_interruptus Palmijuncus_australis Portsmouth_(Ohio) Organización_territorial_de_Kirguistan Neues_Palais New_Concord_(Ohio) Ozoir_la-Ferrière Nieuw_Jacobkondre Piantadino_(película) Pancratium_amoenum Partito_d'Azione Pavona_decussata Oxydoras_sifontesi Peranera Pecán Paraje_29 Palm_Inc Oakes Otis_(Maine) Pico_de_Peñarroya Pedro_de_la_barra Podgórze Pieter_Claesz_Soutman

html map