Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Protosalvinia MW_50 Primera_generacion_de_videoconsolas Maldición_de_Tecumse Magny_la-Fosse Marina_101 Prosper-Mathieu_Henry Los_Huertos Lophaetus Presa_y_embalse_de_Casasola Raúl_Gomez_Ramirez Mant._Pl. Goult Propiedad_de_Markov Railroad_Commission_of_Texas Procesador_Java Pumas_de_casanare Recreación_histórica_de_la_Guerra_Civil_española Puente_de_pinos_puente Registro_Nacional_de_Lugares_Historicos Martigne-sur-Mayenne Golfo_de_sant_jordi Psicología_constructivista Llora,_Alegria Premio_joaquim_ruyra_de_narrativa_juvenil Martizay Marco_Folio_Flacinátor Lopāmudrā Rainy_Nights Psalydolytta_lineaticollis Maximum_Receive_Unit Gran_Area_de_Dublin Maranville Madalena_(Vila_Nova_de_Gaia) Manuel_José_Joaquín_del_Corazon_de_Jesús_Belgrano Miguel_Melgar Golpe_de_estado_de_1973 Mario_Monti London_borough Los_Helicópteros Los_ojos_del_sobremundo Mariano_I._Loza Propan-1_2_3-triol Lucía_Dos_Santos Luis_María_Unamuno_e_Irigoyen Gossypium_jamaicense Radioinmunoanalisis Regiones_geoeconomicas_de_Brasil Región_de_la_Patagonia Lluís_Gavalda_i_Roig Primera_División_de_fútbol_femenino_de_Chile Publio_Furio_Medulino Logicomix Megaclinium_subcoriaceum R_C_Starr

html map