Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Andre_Frossard Anillar Arboreto_Main-Taunus Higia_(mitologia) Arteria_circunfleja_izquierda Historia_del_alemán Heterounión I_Turn_to_You_(canción_de_Melanie_Chisholm) Asthenes_arequipae Helosis Mirza_Teletovic Andrés_Felipe_Santamaría Hans_Dietrich_von_Tiesenhausen Monte_Sumagaya Ataudes_de_hierro Heinrich_Cotta Huntleigh_(Misuri) Helianthemum_apenninum_subsp_cantabricum Historieta_francesa Hot_swap Mocidade_Portuguesa Aujan_mournède Gueto_de_Cracovia Arenas_Gordas Asteroide_de_tipo_C Heart_2_Heart Atrani Aspa_de_Borgona Arseguèl Hatvan Arrast-Larrebieu Gusano_informático Arena_(relato_corto) Heteropappus Homologia_(biologia) Historia_Moderna_del_Estado_de_Israel Anjalankoski Anshei_Minsk Arnbjörn_Ólafsson Henri_bazin Arterias_sacras_laterales Annales_de_la_Societe_Linneenne_de_Lyon Aristídes_Royo Austrian_Holocaust_Memorial_Award Identificación_por_la_voz Hussein_ibn_Talal Monte_del_Rosario Asuncion_Sanchez Anthony_Stevens Hermandad_de_Culto_y_Procesion_de_Jesus_Nazareno_del_Perdon_y_Maria_Santisima_de_Nueva_Esperanza_(Málaga) Guardián_(DC_Comics) ICal Mordella_ambrensis Guy_de_Chauliac Mortadelo_y_Filemón_-_El_S.O.E.

html map