Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Isabel_Lete_Landa Lago_Møs Las_cosas_como_son Karen_Russell Kiirunavaara Jonás_Angélico Le_temes_a_la_oscuridad Lenguas_chocoanas Jennifer_Hudson_(álbum) Kyōhei_Tsutsumi Karel_Appel Legislación_de_depósito_para_envases Lakai Josep_Antoni_Durán_i_Lleida Lateralizacion Leucotaenius_favannii Jeff_Townes Le_Val-Saint-Eloi José_Ignacio_Uceda_Leal Kolectivo_Sur Liberia_(republica_África) KOATUU Kevin_Steen Karen_Rojo_Venegas Lethrus_carinatus Juan_Pueblo Jadzhoj Kunika Lagunilla_de_Jubera Liturgia_católica Instituto_del_Patrimonio_Historico_de_España Lawrence_H_Aller Lago_Kardyvach Laura_del_sol Josyane_De_Jesus-Bergey Jose_Martinez_Queirolo Ispahán Javier_Diaz_Blanco Jarón Jorma_Korhonen Laurel_(Maryland) La_leyenda_del_zorro Jacques_Émile_Blanche Khazâd Isla_Graham_(Canadá) Ligofilia Juan_bautista_Bairoletto John_Jairo_Tréllez Lagunas_de_Cañada_del_Hoyo Legacy_of_brutality Leopoldia La_Guerra_de_los_Espejos Josip_Juraj_Strossmayer Juan_Garcia_Postigo Jerome_H._Lemelson

html map