Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nachi Particulas_subatomicas Potentilla_atrisanguinea Neobisium_vilcekii Olóngapo Phog_Allen National_Association_of_Hispanic_Real_Estate_Professionals NK_Olimpija_2005 Pereskia_sacharosa Porky_Minch Nicolas_Massu_Fried Pingüino_Barbijo Picoplancton_fotosintético Nicola_Di_Bari Pascual_Botella_Domingo Pink_Floid Numero_cuantico_de_espín Permanecer Opinólogo Ozerne Papiro_Oxirrinco_74 Petra_regalada Pistard Pedro_Saúl_Morales Paula_Andrea_Betancourt_Arroyave Pintura_mogol Phan_Chau_Trinh Piromaniaco Natatorio_Ying_Tung Partido_judicial_de_villablino Observatorio_de_la_Violencia_de_la_Universidad_Nacional_Autónoma_de_Honduras Nicolás_de_Villacis Nuncio_Apostólico_en_Espana Observatorio_Astronomico_de_Madrid Oediopalpa_variolata Parque_nacional_Uluru_Kata_Tjuta Nativo_Americanos_(U.S._Census) Orthosiphon Paul_Channon Piquete_de_huelga Organización_territorial_de_Ecuador Pinilla_de_Molina Pedro_de_Alcantara_Tellez-Girón_y_Beaufort_Spontin Nossa_Senhora_dos_Remedios_(Povoaçao) Mutopia_Project Operation_Flashpoint:_Red_River Nancy_Lagat Oak_View_(California) Neohylomys P._C._A. Pepe_Isbert País_de_Nunca_Jamás Nuclear_Assault Parroquia_de_Santa_Cruz_(Cádiz) Origen_del_nombre_de_Hispania

html map