Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Wenceslas_Hollar Akira_Toriyama Vietnam_del_Norte Conophytum_simile Compromis_pel_pais_valencià Your_Love_(canción_de_The_Outfield) Abraham_Angel_Card_Valdes Xokonoschtletl_Gomora Windows_XP_N Vicq-sur-Gartempe Connor_(Angel) Chthonius_prove Xenophanes_(álbum_de_Omar_Rodríguez-López) Clicks_and_Cuts Zona_en_Reclamación Yerba_amargosa Valor_de_ley_(película_de_1969) Cong_hòa_Xã_hoi_Chủ_nghĩa_Viet_Nam Aeropuerto_Internacional_Sa_Carneiro Aerides_wilsonianum Albaicin X_Windows_system Aeropuerto_Internacional_General_Jose_María_Yañez Cocina_charra Alaàrinjo Cockpit_Theatre Charles_Edward_Jarvis Vegacervera_(Leon) Consonantes_oclusivas Choketawee_Promrut Cinematografía_digital Walker_Martinez_(Quinta_Normal) Xalpatláhuac Codex_Madrid_(I-II) Vrilíssia Víctor_Añino_Bermúdez Viéville_en-Haye Akinchel Actuario Abdullah_al_qasimi Chiloschista_indica Acatita_de_bajan Villanueva_del_Rey Conjunto_Historico_Cangas_del_Narcea Westwood_(Los_Ángeles) Acww XII_dinastia Willie_Burton Acalymma_vittatipenne Club_Atlético_Balnearia Clarkton_(Misuri) Vendin-lès-Béthune Vicente_Ferrer_i_Moncho Xavier_Aldanondo Comercializacion_agrícola

html map