Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Polygonatum_biflorum_var._commutatum Museo_marítimo_de_Malta Plumas Móði_y_Magni Ohigginsis Pedro_de_Guzman_y_Zúniga Pablo_Cottenot Must_B_21 Ortonville Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_-_Relevo_4x100m_estilo_libre_masculino Placido_Micó_Abogo Nicolás_Peñailillo Plantas_Hartwegianas_imprimis_Mexicanas Obera_(desambiguacion) Palacio_de_Letrán Oldenlandia_puberula Nuka P_S_E. Opuntia_eburnea Polemiosilis_expansa Perejil_(planta) Oleocantal Nicolás_Reynes_Berazaluce Pim_Bekkering O'Higgins_(CL_02) Pancratium_narcissiflorum Myosorex_varius Músculo_oponente_del_pulgar Peliculas_de_samuráis Paterfamilias Pachycara_nazca Paz_de_Zistova Paul_Evariste_Parmentier Ormenis_lonadioides Península_de_Jandía Museo_Nacional_de_Arqueologia_y_Etnologia Neobisium_lombardicum_lombardicum Noroeste_Argentino Mutebesi Par_6 Olano Playboys_(canción) Peninsula_de_Jandia Norberto_Rodríguez Ninos_ferales Nozieres_(Cher) Papables Oyehut-Hogans_Corner_(Washington) Peirotti Poa_debilis Organo_administrativo Pablo_Gorosábel Nuggets:_Original_Artyfacts_from_the_First_Psychedelic_Era_1965-1968 Parque_Astronómico_La_Punta Old_Dominion_Athletic_Conference

html map