Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Carduelis_psaltria_hesperophila Cañametes Bleed_Like_Me_(canción) Castillo_de_Sparrenburg Boleto_de_Satanás Bad_Channels Bordalba_(Zaragoza) Ben_Crenshaw Campeonato_Mundial_de_Rally_Super_2000 Bulbophyllum_graveolens Bolas_criollas Bergeranthus_jamesii Cayo_Flavio_Fimbria_(consul_104_a.C.) Bad_laer Ceboruco Canco Balian_de_ibelin_(desambiguacion) Bucco_macrodactylus Candidatura_de_Madrid_a_los_Juegos_Olímpicos_de_1972 Bakhtaran CPN8 Between_Friends Campeonato_Europeo_de_la_UEFA_Sub-19 Cefeo_(astronomia) Billota Canon_de_perfil Bathyraja_aleutica Boehmeria_florida Cabo_Verde_(península) BAFTA_al_mejor_actor_de_reparto Butirometria Bezerros Centaurea_humilis Castelginest Bartolomé_de_carranza Biblioteca_Publica_del_Estado_(Gijón) Catedral_de_Santo_Tomás_Alquinas CPD_57º2874 CZ-1 CAT:ACT Azúcar_de_lustre Cañonera_Magallanes Carlos_Miguel_Kunkel Cazenovia_(villa) Centro_histórico_de_Campeche Cancarix Calixto_de_San_José_Túpac_Inca Año_1702 Barâd_Dur Beri_beri Ballobar Canadian_Hot_100 Cable_eléctrico Canton_de_Le_Biot Caliz_de_Santo_Domingo_de_Silos

html map