Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Noche_de_la_Nostalgia Percina_maculata Nürnberger_Gwarch Nestinus_brevicollis Pedro_María_Carreño Oxyria_digyna_f._elatior Oso_perro Oceania_próxima Nuzejouls P_Ouspensky Perro_de_Chindo PACH Ngöndro Oscar_Andrés_Rodríguez Neiokosõ Paralisis_lateral_amiotrofica Parus_monticolus Pablo_Ricchetti Nano_Parra Plassey Porfirio_Ornelas_Galindo Nitro_(cómic) NGC_243 Numero_de_Bernoulli Ophrys_pseudobertolonii_ssp_catalaunica Notre_Dame_d'Allençon Otomo_Yakamochi Palacio_Real_de_Fontainebleau Poggenpohl_Möbelwerke,_GmbH PDH Museo_Nacional_de_Antropología Neumonia_neumococica Nomina_de_Salarios ODB Observatorio_Heidelberg-Königstuhl Poal Penland Penacerrada(Alicante) Nosara Museo_de_Estocolmo Nocera_Terinese Museo_Nacional_de_Antropologia_Dr._David_J._Guzman PROVEA Oposición_a_Chávez Oscar_I Parque_Nacional_de_Šara Pokemon:The_origin Nacional_catolicismo Nagymagasfalu Mykel_Hawke Pombal_(Paraíba) NEdit Norður-Mulasýsla Myrmecorhynchini Oktyabrskaya-Koltsevaya

html map