Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hurricane_Mk.I Mizpah_(Minnesota) Moctezuma_I Arnayon Andrea_Hlavackova Harbour_View_F_C Andrew_Kennedy Hyères-Toulon Atentados_de_Bangkok_de_2006 Autosuficiencia Hibiscus_laevis Montes_Baikal Hospital_de_los_Pobres_Inocentes Gymnogobius_isaza Huejutla_de_Reyes_(ciudad) Guehenno Artemisia_basta Idioma_Pukapukano Apopterygion_oculus Homotermia Anquela_del_Pedregal Mitranthes Angus_T_Jones Mountain_Gate Mull.Arg Aplicación_portátil Monasterio_de_Santa_Catalina_de_Siena_(Buenos_Aires) Hurriyet Angel_Maria_Garibay_K. Arkavathi Huracan_Allen Autovia_A-47 Ano_300_adC Herrerasaurus_ischigualastensis Idiomas_indoeuropeos Monchegorsk Hugues_Félicité_Robert_de_Lamennais Miniopterus_schreibersii Historia_de_Mexico_(1439_1821) Guillermo_de_la_Cuadra_Gormaz Aristolochia_glaziovii Anhídrido_carboxílico Movimiento_de_Liberación_del_Azawad Monstruo_de_Gila Antonio_coloma_y_saa Horneophyton_lignieri Monumentos_Blancos_de_Vladimir_y_Suzdal Henrique_Monteagudo Asociacion_Española_contra_el_Cancer Anthotribus Aniceto_(película) Hendecourt_lès_Ransart Hôpital-Camfrout Montalba_le-Chateau He_4

html map