Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Gerygone_dorsalis Fred_Lewis_(baloncestista_1921) Ingeniero_mecanico Gary_Kurtz If_It's_Over Tri_Nations Giovanni_Antonio_Burrini Trigo_picado SMS_Furst_Bismarck_(1915) Rhipiliella Galeruca_planiuscula Geum_grandiflorum Ifigenia_en_Tauride_(Gluck) Union_Nacional_(España_1979) Universidad_de_Rennes_2_Alta_Bretaña VDA GBU-10 Royon G_D_Chaves Retículo_(astronomía) Insolenzia Uropoda_sasayamaensis Rivière-Salée Municipio_de_Verona Unión_Social_Cristiana_en_Baviera Roger_Désormiere Genistidium Trinidad_Miró_Mira Free_as_a_Bird Roy_Crane Trujillo_(ciudad) Representación_del_Ray_Space Ulu_Tiram Reliant_Fox Genio_(mitología_arabe) STC Trimezia Rosa_mir_laverny Triarthron Trevou_Tréguignec U-32_(1936) Impromptu Municipio_de_Lawrence_(condado_de_Marion,_Indiana) Río_Nemdá Rhagodia_abessinica Romulea_purpurascens_var_subpalustris Universidad_de_San_Diego Genesis_1983_1998 Richard_Lietz Municipio_de_Sugar_Loaf_(condado_de_St._Clair,_Illinois) Giro_de_Italia_1986 Munitepec Tríada_(Junín) Municipio_Bolívar_(Monagas,_Venezuela) Indianapolis_500

html map