Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Maria_Leona_Vicario Lombard_(Illinois) Randa_(Valais) Receptor_(beisbol) Reciproco Luis_Bardají_Lopez Ludovic_Kennedy Pygmalion_(película) Raoul_Albin_Louis_Salan Los_Tablones_(Motril) Raúl_Barbosa Marta_Gomez Live_Free_or_Die_Hard Pozuelo_de_Aragón_(Zaragoza) Los_puentes_de_Toko_Ri Rafael_Simón_Jimenez_Meleán Primeros_pobladores_americanos Ralph_Grifith Got_to_Rock_On Progresistas_de_salon Region_biogeografica_estepica Radiacion_de_fondo_de_microondas Mil_2 Marek_Čech Livingston,_Nueva_Jersey Mantidactylus_liber Principio_juridico Premio_Dulce_Chacon_de_Narrativa_Espanola Manuel_Ferradás_Campos Grevia Louise-Noelle_Malclès Great_Eastern Luis_Alonso_de_Lugo Marnay_(Saona_y_Loira) Margarita_de_Hungría_emperatríz_bizantina Maudie_Prickett Miami_University Menegroth Prenda_sin_desplazamiento Rabí_Natan Gorila_de_planicie_occidental Gonzalez_Bastías_(estacion) Premio_Celsius Lomaria_alpina Premio_São_Paulo_de_Literatura Pueblo_tamil Regimiento_Suizo_de_Reding_n_º_3 Mark_González Lonely_Won't_Leave_Me_Alone Marcha_a_Versalles Luna_Nueva Maru_Yamayusa Man_on_a_Ledge Luis_de_la_Cerda_y_Rojas Pygoscelis_antarcticus

html map