Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_Cuarta_Guerra_Mundial Islas_Esporádicas_Chilenas Lerman Juan_Maria_Bandrés Lingo Linguistica_historica Jay_Humphries Iván_Rebrov Jasidismo Joaquín_María_Ferrer Júpiter_Neptuno_y_Plutón Laveran L'arbore_di_Diana Instituto_de_empresa Leaning_Pine_Arboretum Joaquin_Ascaso Inés_de_Merania J_L_S. Jan_van_der_Hoeven Jose_Antonio_Arzac Konami_Man La_pasion_de_Gabriel Linia_Llobregat_Anoia Juan_Inostroza La_jungla_humana Kirill_Yuryevich_Eskov John_Stewart_Williamson Jucca Juan_Pena_Jiménez José_Antonio_Zaldúa Lamprochernes_foxi J.G.Baker Juan_José_Lopez La_Abuela_Coca Kelly_"Ojo_mágico" José_Rafael_Cáceres_Monié Kosmos_497 Lafinur Jusbarda Lariscus_hosei Little_Fauss_and_Big_Halsy International_Federation_of_American_Football Koenigsegg_Agera L'Armee_Secrete Investigación_medica Juan_Bautista_Quirós_Segura Leptopelis_vermiculatus Isla_de_Wight Karl_Bodmer Internet_Relay_Chat José_Hernández_Quero James_Arthur_Williams Lago_Hammond Jose_Pio_Cisneros Kingdonia_uniflora

html map