Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mendes_(Georgia) Pseudis_paradoxa Produccion_discografica Martín_Guevara_Treviño Los_Sopranos Mallorca_Basquet Maniatica Lockdown_(2010) Marvin_Chávez Michèle_Girardon Línea_911_(Argentina) Lower_Salem_(Ohio) Reggie_King Medalla_Perkin Proyecto_Gezira Melchor_Aymerich Ranchitos_Las_Lomas_Texas Raville_sur-Sanon Marco_Valerio_Mesala_(cónsul_226_a._C.) Profundidad_de_campo Grandes_migraciones_serbias Luis_Español_Bouche Lázaro_Morúa Mejor_entrenador_de_la_acb Luisa_del_Reino_Unido_(1867-1931) Líbero_Parri_Romero Raul_Henao Princesa_Marina_Duquesa_de_Kent Max_Carver ROH_Pure_Championship Luna_de_miel_en_El_Cairo Mariac Gran_A´Tuin Ramón_Ballester Quebrada_de_Chita Ludwig_Bölkow Mercaptoetanol Mauzac_et_Grand_Castang Madison_(Arkansas) Regla_t María_Amalia_de_Borbón_Dos_Sicilias_(1818-1857) Psicogerontologia Mayolica Puccio_Capanna Practicar_el_coito Manuel_Angel_Núnez_Soto Presidente_de_Irak Miercurea_Ciuc Micropterigoideos Long_long,_long Primera_Escuadra_Nacional Gonion Majo_no_Takkyubin Ramal_Ópera-P.Pio Menesble

html map