Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.favente.pod-opowiadac.swinoujscie.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.imperii.pod-opowiadac.swinoujscie.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.nescit.pod-opowiadac.swinoujscie.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Justo_P_Prieto Little_Sparrow Juan_Antonio_Morales_(pintor) Jardin_botanique_de_la_Ville_de_Paris La_Chapelle-du-Bourgay Linea_42 Instituto_de_bachillerato_(España) José_Moncebáez Islas_Shengsi Juan_José_Feliciano_Fernández_Campero Leo_von_Caprivi José_de_la_Riva_Aguero Kabardino-Balkaria Kohkiluyeh_y_Buyer_Ahmad Konowata Javier_Gomez_de_Liano José_Ignacio Jesus_Gómez_Cos Le_Petit_Bornand_les-Glieres Junín_(partido) Jose_Manuel_Pedregal_y_Sánchez_Calvo Landgrave_de_Turingia Kastos Joan_Carles_Bivià_Muñoz Lista_de_Personajes_de_Raruto Kuanua La_clemenza_di_Tito_(Galuppi) K545 Lauterborn Kaokoxylon Licht. Jose_Maria_Gimenez_Pérez Kangwon-do Jose_Rodriguez_González_(matemático) Juliano_II_de_Médicis Jean-Leon_Gerôme Jorge_Ledo Junco_de_enea Kleptochthonius_charon José_Francisco_Velasquez_(El_Joven) Limacia Juan_Martín_de_Ampués Larissa_Adler_Lomnitz Juanchuquita Irene_Weitzman José_Manuel_Gonzalez_Fernández_Vallés La_Camargue Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Mendoza_(1464-1507) Konrat_von_Kasella Juegos_Asiáticos_de_Playa_de_2018 Liga_Nacional_de_Basquetbol_(Chile) Liga_Catamarqueña_de_futbol Joaquín_Beunza Juegos_Asiáticos_de_Invierno Jardin_Botanico_de_Auckland

html map