Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Antropología_cultural Idioma_warao Heidi,_la_nina_de_los_Alpes Autovía Mon_cheri His_Eye_is_on_the_Sparrow Antonio_Gracia_Jose,_Pierrot Himyarí Asociacion_Salvadoreña_de_Radiodifusores Muelas_del_juicio Mon_Colle_Knights Hemicordados Guruyú Antemna_rapax Mimosa_srigosa Mimusops_huberi Monolepta_foveicollis Hélice_bucle_hélice Moxón_El_Estokastiko_viaje_de_Defekon_I_a_traves_de_los_tiempos Modelo_no_lineal Hijos_de_Dune_(la_miniserie) Andres_Iniesta Autodromo_termas_de_rio_hondo Athemus_akemiae Historieta_norteamericana Grumman_XF5F Apatesia Mount_Pleasant_(Míchigan) Molothrus Argamala Montesol Ander_Alaña_Puerta Mundo_Cristiano H.J.B._Bufford_Hancock Heroïde_Funebre Molosmes Hugo_Armando_(tenista) Astroblepus_grixalvii Hanno_Möttöla Grupo_1_de_la_Copa_Libertadores_2009 Aspin-Aure Grisi_siknis Henrique_Hilário Auras Anthericum_palustre Mundo_de_la_Natación Arcipres_Grande Idioma_picto Héctor_Hernandez_Ezpitia Arada Hoffer Arboreto_Cox_y_jardines_de_Metropark Mujeres_(desambiguación) Guerrilla Hotel_OD_N_Aiwo

html map