Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Milorad_Čavić Atocha Mozart_y_la_escatología Grind Antonio_Mendez_Rubio Mimosa_eurycarpoides Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Menos_de_75_kg_femenino Andropogon_schoenanthus Athemus_prolongatus Hor_II Heteronetta_atricapilla Antonio_de_Carlo Misil_antiaereo Mozhaiski_(avion) Auquainville High_School_Musical:_el_desafio_(Mexico) Antas_(Almeria) Modelo_de_quarks HMAS_Sydney_(1934) IATE Grosser_Garten Aurelio_Lyra Atlas_Linguistico_y_Etnografico_de_Andalucia Astilleros_de_la_Secretaria_de_Marina Aria_Argento Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatin,_Tapé,_Paraná,_Uruguay_y_Guaycuru Hastings_(Míchigan) Idioma_palí Asperula_aristata_var._brachysiphon Grupo_de_Apoyo_a_Contadora ISO_3166-2_GE Antonio_Magliabecchi Auditar Héctor_Abad_Gómez Antonio_Mucci Holcomb Henri_de_la_Tour_d'Auvergne-Bouillon Arquitecturas_moleculares_mecanicamente_entrelazadas Asplenium_filare Monogynol_B Montchaude Monomma_puncticolle_puncticolle André Australia_(canción) Monarquía_de_los_Países_Bajos Hernan_Dufey Mucone Iaiáti Gustavo_Varela Gábor_Csapó Atlético_Miranda Gymnadenia_gracilis_var_keiskei Minneapolis_Lakers Ano_1555 Autotrofos

html map