Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Peter_Godfrey Plectronia_umbellata Playa_de_La_Arena_(Arnuero) Posicion_del_perro Oceanodroma_leucorhea Pealius_cambodiensis Phyllotis_amicus Nay_Pyi_Taw_FC Orden_Mexicana_del_Águila_Azteca Neolebias_trewavasae Octhispa_postexpansa Museo_del_palacio_de_Cervello Otautahi Perfumería Nocicepcion Parque_nacional_San_Esteban Omar_Fernández Nemesis_(novela) Nipponoharpalus Plumeria_northiana Parámetros_tecnicos_Yakolev-42 Pimelodella_macrocephala Phoebis Pantaleón_Astiazarán Navío_Frances_Napoléon_(1850) Plano_radioconcéntrico Napaeus_nanodes Polidoro_Virgilio Pigidio Naúka Otón_Salazar Partido_Comunista_Argelino Myrmoderus_loricatus Once_romances_desde_al-Ándalus Parroquia_Nuestra_Señora_de_Andacollo_(Santiago_de_Chile) Oliver_Reed Mérgulo_bigotudo Oso_marino_sudamericano Oxerostylus Osceola_(Arkansas) Paratemnoides_mahnerti Perilla_acuta Ottokar_Novacek Museo_del_aire_de_España Palazzo_del_Podesta_de_Florencia Passerina_amoena Participación_de_Venezuela_en_la_Segunda_Guerra_Mundial Pipinidas Petr_Jiracek Piata_Universitaţii Petroselino Ospedale_Italiano_Umberto_I Patrice_Émery_Lumumba Parque_de_Antoine_Blondin Poptella_compressa

html map