Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Vals_pres-le-Puy Yerba_del_tinoso Zurigo Conigerella Yagua Wollongong_Hawks Warren_Ellsworth Albertipia Ageniaspis_citricola Vidas_de_los_Doce_Cesares Coludito_copetón Vicente_Rodriguez_Cid Affeltrangen Varvara_Stepánova Xornada_Mundial_da_Xuventude_1989 Villabuena_(Leon) Achirus_lorentzii Villa_San_José_(Córdoba) Valerie_Dominguez_Tarud Viatcheslav_Constantinovich_de_Rusia Adela_Cortina Aksai Alchornea_amentiflora Aeropuerto_El_Tehuelche Condado_de_Mille_Lacs,_Minnesota Viande_des_Grisons Acción_carinosa Western_United_FC Clint_Richardson Vientos_de_Santa_Ana Coelaenomenodera_suturalis Clásico_cruceño Abderraman_iv Walter_Casas_Napán Claude_Oscar_Monet Château_Doisy-Védrines Acrisol Constitución_de_la_República_de_Irlanda Yronde_et-Buron Vampyr_(novela_de_Carolina_Andújar) Vicente_Rambla_Momplet W.W.F. Villa_Gobernador_Luis_F._Etchevere Alberzarín Wengue Aarhus_Universitet Cipriano_Jaimes Chitapur Adrián_Martel Cissus_verticillata Ciudades_GTA Contenido_de_agua Zalanodius_bicornutus A_Marina Aegialites_fuchsii

html map