Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Red_inteligente Magnolia_purpurea_var._denudata Prevencion_(fenomenos_naturales_extremos) Presa_de_Aracena Me_(álbum_de_Super_Junior-M) Maly Grand_Ledge Microfono_ceramico Los_expertos Gran_Premio_de_Bélgica_de_1975 Magners_League Marco_Junio_Silano_(consul_109_a.C.) Metodo_de_la_temperatura_basal Randy_Jones Precuña Love_is_Blue Puertos_de_ensueno Gołymin-Ośrodek López_Aguilera Marco_Garces Procesado_digital_de_la_señal Marqués_de_Cenete Premio_de_escritura_científica Machaut Rally_Press_on_Regard Línea_C2_(TUZSA) Ranulfo_Cortes Rainbow_Islands:_Towering_Adventure! R._ursinus_×_idaeus Mariano_Mociño_Suarez_de_Figueroa Prestoea M_U_The_Best_of_Jethro_Tull_-_Vol_I Gonzalo_Mujica Marion_Lennox Ramon_Perello_y_Ródenas Meiogarypus_mirus Grandes_exitos:_Gabinete_Caligari Receptor_farmacologico Matt_Kuchar Luis_Vitale Marcel_Gotlieb Looney_Tunes Merleta_(heráldica) Razón_de_probabilidad Margarita_de_Montferrato Magic_Slim Martín_de_Urzúa M_Jesus_Valdés Manases Gorgoglossum Microsoft_Installer Marcel_Nicolas_Román_Núñez María_Fernanda_Lairet Manuel_Veiga_Lopez Microrregión_de_Toledo

html map