Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sie7e_(cantante) Tirosinemia_tipo_1 Talamanca_de_Jarama_(Madrid) Transacción_electrónica_segura Sogdiano_de_Persia Santa_Maria_(Rio_Grande_del_Sur) Sinfonía_n_7_(Mozart) Segundo_Blanco_González Tor_khudree Salomón_Hakim Stilbanthus_scandens Sola TCM_Autor Territorio_desconocido_(Codigo_Lyoko) Sentido_lingüistico Senna_Comasco The_Spanish_Teacher Teatro_Nacional_Sucre Thorius_minydemus Sarek_(grupo) Selk'nam Tomas_Villanueva_Rodríguez Sant_Andreu_de_Palomar Synallaxis_azarae Saint_Aubin_(Indre) Teagan San_Martin_de_Valdelomar_(Cantabria) Seaworld_San_Diego Séptima_Avenida_(linea_Brighton) San_Andres_(desambiguacion) Thanatos_(desambiguacion) Saint-Jean-de-Couz Sabine_Timoteo Soldadura_de_hidrogeno_atómico Sabugo Soissons_sur-Nacey Sé_de_Lisboa Singac_(Nueva_Jersey) Temperatura_termodinámica Strømmen_Idrettsforening Sotero Senor_de_Albarracin Saint_Julien_le-Faucon Santa_Maria_in_Portae_Paradisi Salvio_Fagundes Shinji_Okazaki Sociedad_Deportiva_Éibar_(femenino) Topología_de_Zariski Sallertaine Serrat_Roi San_Martín_(Metrobús) Shu_(Kazajistán) Sedum_willkommianum Selección_bosnia_de_futbol Saco_fecal

html map