Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Vigor Valverde_de_Mérida Concierto_para_piano_n.º_12_(Mozart) Adly_Mansour Charlotte_of_Mecklenburg_Strelitz Comunicacion_con_discapacitados Agustin_Jerónimo Villaseca_de_arciel Aeropuerto_internacional_de_tiflis Alcalde_de_Pamplona Alejandro_Cao_de_Benos_de_Les_y_Pérez Cine_Tetuán Chiococca_alba Cis_discoidalis Viamao Agrosteella_jini Akersia_roseiflora Zona_Cero Ventrilocuismo Clasificacion_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1950 Agusti_Pujol_(padre) Alanninges_sang Yoshiki_Nakamura Willy_Hernangomez Al-Wehda_SC_(Tripoli) Club_Esportiu_Mediterrani Chiococca_racemosa_var_yucatana Club_Deportivo_Provincial_Osorno_S.A.D.P Villarejo_de_Salbanés Chuletes Abierto_Argentino_de_Polo Waterboro Cinetocoro Yungay Chusbarba ARA_Nueve_de_Julio_C-5 Wicca_Tradición_Sajona X_Leminia Adolfo_Abalos Claudicacion_neurógena Comunistas_champán Virgen_del_Rebollet Adrián_Escudero_García Aiza_Gámez Comisión_de_Actividades_Antiamericanas Ahtävä Vivista Actinomycetaceae Condado_de_rodezno Walter_Oliver William_Clark_Styron,_Jr Aeroflot-Nord Coalicion_Nacional Agujero_negro_de_calcuta Clase_Shokaku

html map