Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Primitivo_italiano Refried_Ectoplasm:_Switched_On,_Vol_2 Griegos_(Etnia) Raúl_Cuero Mainstream_Rock_Tracks_chart Pájaro_carpintero_amarillo Referencia_rapida_de_Formulas_Geométricas Maria_olivia_da_silva Radioquímico Metronidazol Gonzalo_Abán Puja_Gupta Primera_Guerra_del_Pacífico Golaten Martín_López-Zubero Mariano_Joven_Hernández Region_economica_de_Extremo_Oriente Línea_N_(Cordoba) Gorlago Regional_Preferente_espanola Pío_García-Escudero_Marquez Proteínas_Wnt Mammuthus_subplanifrons Manuel_Pizarro_Moreno Marquesado_de_Valtierra Marazzani_Visconti_Lodovico_Agostino Refugio_antiaéreo Los_Aromos Pseudespera_paulowniae Lycodes_lavalaei Mazo_De_la_Roche Meetic Membra_Jesu_Nostri Metodo_gravimetrico Puy_Saint_Eusebe Luigi_Consonni Proyecto_Patagonia Lynx_(Chrono_Cross) Mescalero Gran_Premio_de_Brasil_de_2004 Louis_Hjelmslev Metro_de_Novosibirsk Quinto_Fabio_Vibulano_(cónsul_423_a._C.) Quebrantarrastros Mi_Ra_Jeon Preciados_(banda) Malí Raubtier Radar_Secundario Manuel_Calvo_Fernández Manulea Lorenzo_Galíndez_de_Carvajal Mario_Cafiero Rapuntium_chinense Prothemus_maculithorax

html map