Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hacq. Guerra_decelica Hylotelephium_telephium Hymenolaena_alpina Idioma_arí Anemone_de_bosque Gualgua Movimiento_medio Antonio_Vazquez_Romero IPv4 Mucilaginosa Mortal_Kombat_Armageddon Morville_sur-Seille Guerra_civil_incaica Angel_Gomez_("Litu") Archivo_Histórico_y_Museo_de_Mineria_de_Pachuca Arnottia Aphrastochthonius_pachysetus Gulfton_Houston Ministros_de_Estado_de_Mónaco Ministerio_de_Educacion_de_Guatemala Antimonopolios Avances_y_retrasos_de_valvulas Harald_Blåtand Historia_digital Hijrah Hans_Giese Antoni_Guiral Hongos_gasteroides Ataque_al_Aeropuerto_Internacional_de_Glasgow Ano_1326 Ibn_Firnas_(crater) Aumero Ayuntamiento_de_cuenca Ataques_de_Hezbola_sobre_Israel_de_2006 Heidi_Krieger Historia_de_las_misiones_jesuíticas_del_Guayrá,_Itatín,_Tapé,_Paraná,_Uruguay_y_Guaycurú Attagenus_bezdeki Hartford_(Illinois) Autovia_a_73_(espana) Handbuch_der_Gewächskunde Hans_von_Berlepsch Atrapada_(telenovela) Género_(biología) Hedonismo Hermandad_de_la_Oracion_del_Huerto_(Moguer) Artur_Partyka Autodefensa_de_la_Republica_de_Polonia Atlaltipa Astrofilina Aristolochia_sturtevantii Aqvinas Hierba_hedionda Idioma_pirahã Asociacion_Vexilológica_Norteamericana

html map