Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Porcinos Parque_Nacional_Juan_Bautista_Perez_Rancier Noisiel Poa_phoenix Ortobirrotonda_pentagonal_elongada Nuflo Perro_cimarrón_uruguayo Orientaleyrodes_indicus Oxido_de_fósforo_(III) One_from_the_modern Pata_palo Pluviose Palacio_de_la_República_(Berlin) Pantano_o_cienaga New_York_City_New_York PSR_B0833-45 Ortega_Lara Orgburo Neopachylus_taioensis Perideridia_neurophylla Nathaniel_Bacon Norte_TV Países_con_armas_nucleares Nilton_Santos Pedro_II_de_Alençon Overload Nestor_Ivanovich_Makhno Partido_judicial_de_Figueres Müller Parque_nacional_de_Gorumara Mórinos Mártires_de_Otranto Niño_sin_amigos Nuquí Pomona_(Río_Negro) Partido_Conservador_Unido Paloma_Paso_Jardiel Pensamiento_quimera Myrna_Fahey Porphyrula_martinica Narcissus_elegans Pedagogía_del_oprimido Plaza_de_España_(Valladolid) Parque_nacional_Morro_Moreno Noves_(Toledo) N_337 Nagozela Patio_(arqueología) Pablo_Abdala Norantea_japurensis Osamu_Dazai Parque_Alcántara_Romero Ottonville Necropolis_de_Alcaide Peso_de_Guinea-Bissau

html map