Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bernard_de_Lacépede Centro_comercial_y_de_publicacion_“sellos_postales” Balsa_de_larralde Cabeza_(álbum) Blanca_Ibanez Calle_Estado Calanda Cardo_dorado Callispilus Campellolebias_dorsimaculatus Berri_txarrak Baldi Baerum_S.K. Campana_del_Mato_Grosso Caballo_dala Celina_Jade Boeberastrum Barrocas_e_Taias Casa_consistorial_de_Tomares Cabildo_de_la_Gomera Cebas_(Granada) Banda_Aceh Baldomero_Fernandez_Espartero Cantón_de_Champdeniers-Saint-Denis Bonannia Balaclava Bonnoeil Barrio_San_José_II Brian_D'Arcy Black_Mask Bicentenario_Nelson_Oyarzún Canton_de_Pérez_Zeledón Bernardo_de_iriarte Bolboceras_nigriceps Bemisia_moringae Camargo_(Tamaulipas) Cerebros_Exprimidos Cartago_(ciudad) Bloatware Cacatua_sulphurea Brassavola_amazonica Campanita Camino_de_Santiago_del_Norte:_Ruta_del_Besaya Buda_Dīpankara Belle_Église Basilepta_pacholatkoi Bon_appetit Callispa_silacea Betpouy Batimóvil Barroco_español Batalla_del_Golfo_de_Almería Beschr._Canar._Ins. Baulme_la_roche Católico_maronita

html map