Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amaranthus_quitensis Cueva_del_Alba D._O._Bierzo Determinante_de_slater Cornezuelo_de_cebada Amadís_de_Gaula Alejandro_Rubio_Damalti Della_Reese Dick_Dickey Alexander_Kwasniewski Copa_de_Naciones_de_Oceania_2012 Debut_Box_Set_The_CD_Singles_Collection_from_Debut Copa_Federación_1999 EGFF Darse_cuenta_(película) Dendrophryniscus_leucomystax Convento_del_Sancti_Spiritus Aloe_rugosa_var._perviridis Daniel_van_Heil Allium_vancouverense Alejandro_Sánchez Copa_Interamericana_1978 Alejandro_Nuñez_Allauca Algatocín Cordillera_de_vilcabamba Denticetopsis_sauli Dyspnoi Cultura_Chiribaya Digital_Media_City_Landmark_Building Distrito_judicial_de_madre_de_dios Copa_Interclubes_de_Gabón Doce_apostoles Copa_América_1953 Diademe_2 Dactylispa_mammillata Cyttarium_dioicum Distrito_de_Radkersburg Dagón_(relato) Alejandro_Lozano D.C.C. Daniel_Raventós Copa_de_la_UEFA_2000-01 Alejo_Yermólov Dietólogo Amor,_curiosidad,_prozac_y_dudas Dauphin_(Santa_Lucía) Coupé_Torino Cruasan Derbi_del_norte_de_londres Distrito_de_San_Jose_de_Sisa Cyclosomini Derechos_propios Ecuaciones_recurrentes Cynara_colorata Diaphaenidea_basalis

html map