Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Argentina_(genero) Hunerich HR_4808 Monte_Evans Arándiga Harnold_Palacios Historia_de_Hispanoamerica Astrocaryum_pictum Gymnaestrada Antigua_&_Barbuda Identitario Aromático Avena_de_salón Holderlin Auriac_du-Périgord Historia_de_las_formas Antonija_Mišura Mmsz Angioedema Area_metropolitana_de_Roterdam Mollégès Armas_de_destrucción_masiva_en_Rusia Arroyo_Mosquitos Andechy Anas_strepera Anibal_Pereyra Apoclada_simplex Hierba_flámula Hectarea_global Antoine_Rigaudeau Heinrich_Pämpo Aubepierre-Ozouer-le-Repos Ministerio_del_Poder_Popular_para_las_Finanzas Historia_Universal As_roma Antiguo_Mercado_de_Mayoristas_de_Málaga IV_Comando_Administrativo_Aéreo Montaiguët_en-Forez Hierba_buena_romana Anemia_infecciosa_del_salmón Anatomia_y_fisiología_de_los_mamíferos:_termorregulacion Ariadne_pagenstecheri Gustavo_IV_Adolfo Hespera_varicolor Moghavemat_Sepasi_Shiraz_Football_Club Minería_de_procesos Angélica_"Angel"_Jones Ichijō_Michika Asociación_Madrileña_de_Espina_Bífid Monoplacoforo Movimiento_de_Liberacion_de_las_Mujeres Arce_de_hoja_grande Antonio_Rocco_(pintor) Armando_Martín_Villalobos Multi-Link_Trunking_(MLT)

html map