Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Horta_Guinardo Idioma_kazajo Antonio_Barrientos Autovía_Concepcion_Tomé Anj Angel_García_López Montañana_(Burgos) Anton_Rolandsson_Martin Arte_rupestre_paleolitico_del_norte_de_Espana Moissy_Cramayel Hoyo_de_Pinares Mirrors_(cancion_de_Justin_Timberlake) Henoteísmo Molinuevo Annihilus_(cómic) Habanera_(música) Huston Avenida_Neptune_(linea_Culver) Arrideo Happy_Birthday_Mr._President Hugo_de_francia Miraismo Monumento_a_Livingstone Mimosa_limana Aram_Khachaturian Momisia_tarijensis Anne-Louis_Girodet_de_Roussy-Trioson Aratz_Mendizabal Guatimozin Hermandad_del_Santísimo_Cristo_de_la_Humildad_y_Silencio Antoni_Bancells Hugo_Díaz_(armonicista) Archiv_fur_Naturgeschichte Guadalix_de_la_sierra Halichoeres_brasiliensis Guillermo_Almenara_Irigoyen Anión_hidróxido Gualdaperra Apolineo_y_dionisiaco Hamilton_Academical_FC Money_Money Mixoma Mortadelo_y_Filemon_-_Cacao_espacial Gyorgy_Szell Aubigny_les-Sombernon Andres_Manuel_Velásquez Helogale_hirtula HD_193793 Higienista Avenida_benavides Heteromyias_cinereifrons Apeninos_samnitas Arroyomolinos_de_Montánchez Haworthia_viscosa_f._asperiuscula IPA

html map