Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Angeles_caidos_(novela_de_ciencia_ficción) Guaimí Hazel_Park Arteria_lagrimal Mr._Roboto Auachumbi Huércal_de_Almeria Munich_Re Gómez_Bas Mobutu_Sese_Seko Monolepta_lunata High_School_Musical:_El_desafio_(México) Arabe_estandar_moderno H.R._Giger H_245 Hōzōin-ryū Mosinee_(Wisconsin) Arnello Arte_rupestre_de_alta Hubbard_(Oregon) Austrian_Airlines_Group IACC Homecoming_(canción_de_Kanye_West) Halifax_(Vermont) Arthur_Conan_Doyle Astrophysical_Journal_Letters Hector_Huencho Hancornia Availles_Limouzine Antonio_Burks Guayana_Británica Hippocrepis_biflora Antropología_Marxista Hemiodus_sterni Mona_la_vampira Antonio_Fernández_Areal Montaña_Pan_de_Azúcar Hilario_zapata Antonio_Díaz_Soto_y_Gama Mujer_barbuda HTPC Andre_Dieudonné_Kolingba Hidenobu_Kiuchi Arthur_Wahl Antigua_fábrica_de_La_Igualadina_Cotonera Hospital_real_y_general_de_Nuestra_Señora_de_Gracia Grupo_monofiletico Aniversario_de_bodas Monteagudo_del_Castillo Arturo_Canas_Cañas Autoria_y_Participación Asociación_Deportiva_Huracan Gualala Gulli Avenida_Radal_(Santiago_de_Chile)

html map