Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Simón_Metafraste Sabina_en_carne_viva._Yo_tambien_sé_jugarme_la_boca Tableau_Encyclopedique_et_Methodique Tikitherium Santa_Leocádia_de_Tamel Sundance_(álbum) Tigre_de_Bengala Tierra_de_lobos_(disco) Tomas_Crespo_Aguero Saint-Julien-du-Pinet Thomas_Becket Thapsia_tenuifolia Saxifraga_submutica The_Fine_Art_of_Surfacing Tenchu_Stealth_Assassins Tiempo_de_silencio_(novela) Tetractinomorpha Shaquille_O'Neal Semantica_linguistica Sánchez_Murias Telecinco_Cinema Sporting_Plaza_de_Argel Teleno Sav. Sgt._Pepper Sylvian_N'Diaye Simón_Jose_Antonio_de_la_Santisima_Trinidad_Bolívar_y_Palacios Sisinio_Gonzalez_Martínez San_Joaquín_(estación_Metro_de_Ciudad_de_Mexico) Sværholtklubben Saint-Julien-le-Pelerin Sphoeroides_andersonianus Swami_Prakashanand_Saraswati Tanque_Medio_Tipo_89_I-Go Simón_Rosado_Sánchez Terri_Raines_Irwin Selva_mosaico_costera_de_maputaland Selección_emiratí_de_futbol Tabernizada Sayreville Seo_Taiji Spin_(relaciones_publicas) Saint-Aubin_(Paso_de_Calais) Species_II_(película) Seven_things Teoría_austríaca_del_ciclo_economico Silvano_Téllez San_Wolfgango San_Juan_Mazatlán_Mixe Taoyuan Terciado Theatinerkirche_(Múnich) Schoutedenapus_schoutedeni Soterraña_(Ávila) Saint_Joseph_(Martinica)

html map