Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Raión_de_Kalinin_(Donetsk) Marvell_Wynne_(futbolista) Metro_de_Pekin Matías_Di_Leo Reginald_VelJohnson Miannay Psocopteros Memory_card Los_pulpos Lordelo_(Monção) Macy's_West Mariana_Bridi_da_Costa Manuel_María_de_Gortázar_Munibe Melaleuca_punicea Radiocadena_espanola Meditacion_Kinemantrica Grain Predictibilidad Marco_Aurelio_Sabino_Juliano Primera_Division_de_Espana_1965_66 Real_Santander_Foot-ball_Club Gold_Mountain Microsynodontis_batesii Mierzęcin_(Condado_de_Pułtusk) Ptaffia_dunaliana Miguel_Angel_Cornero Rafael_Duenas_Leon Luplante Premio_Gottfried_Keller Maurice_V_Wilkes Mercedes_Torre Micropodabrus_pseudolongiceps Rawls,_John_B Maugansville Marçal_de_Sax Manuela_Carrasco Martin_Christensen Malamud M1909_Benet-Mercie Messier_37 Primera_Division_de_Andorra Publicación_periódica Rechodes_minutus Marcha_traqueteo Presa_de_San_Bartolomé Macroporus Raiden_(Mortal_Kombat) Principio_de_sucesión_faunística Ralph_Forbes Manuel_Baranao María_Concepcion_Loperena Magnus_Portus Manuel_Lopez-Villaseñor Marmornectes MVP_Supercopa_de_Espana

html map