Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pérez_(apellido) Procurador_General_de_la_República_de_Estados_Unidos Meridional_(distrito) Maria_Salome Pugera Rajmund_Roman_Polański Prefectura_de_pella Programación_de_videojuegos Rafael_Nuñez_Moledo Putsch_de_la_cerveceria Quintos_de_Mora Premio_del_Círculo_de_Escritores_Cinematograficos Gran_Premio_de_Canada_de_1972 Primera_División_de_México_México_86 Provincia_de_veraguas Grand_Bonhomme Ramón_Corbalán_Melgarejo Louis_de_Rouvroy,_Duque_de_Saint_Simon Mecanizacion_Agrícola Gran_Premio_de_los_Países_Bajos_de_1966 Rayon_Sports_F.C. María_del_Carmen_Marcos Protocolo_de_Paz_Amistad_y_Límites_de_Rio_de_Janeiro Medalla_por_la_Defensa_de_Stalingrado Macá_común Provincia_de_Oristán Raven_Symone:_Live_in_Concert_Tour Goulven Pré_Saint-Martin Gonzalo_Fernandez_de_Córdoba,_tercer_duque_de_Sessa María_de_Bohun Millena Protestas_en_Irak_de_2011 Marco_Emilio_Lépido_(40_adC) Maria_Pérez_de_Almiroty Michel_Palmieri_di_Micciche Manuel_Lopez_Ochoa Lola_Suárez Presidente_del_Tribunal_Supremo_de_España Mesas_electorales Ramón_Pichot_i_Gironès Mewtwo Malacoptila Rebelión_de_los_Países_Bajos Manuel_de_Moura_y_Corte-Real_2_marques_de_Castel_Rodrigo Maria_Gonzalvo Marco_Antonio_Solis_'El_Buki' Micrantha Melanochromis Rafael_Duyos_Giorgeta Gobiodon_reticulatus Páginas_libres Primera_division_española_1944/45 Provincia_Sa_Kaeo Primera_Liga_sovietica

html map