Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bernie_Wrightson Belmont_(Nuevo_Hampshire) Beisbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Bandera_de_Oklahoma Baranovichi Calanthe_delphinioides Canal_Once_al_despertar Belle_Rive_(Illinois) Bahamas_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Centro_de_Lengua_Arte_y_Literatura_Indígena_(Chiapas,_México) Believe_in_Him BC-304 Brignac_(Morbihan) Bostwick_(Georgia) Chamissoa_ciliata Catalogo_de_Estrellas_Dobles_Washington Buteogallus_borrasi Calcutta_Journal_of_Natural_History_and_Miscellany_of_the_Arts_and_Sciences_in_India Cervia_de_Ter Caja3_BM_Aragón Catarina_Efigénia_Sabino_Eufémia Basílica_y_Santuario_Nuestra_Señora_de_Lourdes,_Santiago,_Chile Bernat_de_Monsonis_o_Bernardo_de_Monzonís Capitulaciones_de_Tezulutlan Barbatula_altayensis Bolitoglossa_macrinii Categoria_de_espacios_topologicos Barbuñales_(Huesca) Campeonato_Brasileño_de_Fútbol_2011 Bob_Falkenburg Berti_vogts Caverswall Calle_soledad Butia_hatschbachii Chaico Canton_de_Champdeniers-Saint-Denis Balancín_(máquina_de_vapor) Campeonato_del_Mundo_de_Pelota_Vasca_de_1978 Centeno_de_invierno Barbarea_abortiva Callispa_brevicornis Basilica_de_santa_maria_de_mataro Barrios_de_Colina_(Burgos) BWV_525-530 Cadeilhan_Trachere Barranco_de_Valleseco Cayos_Francisquí Bahabón_(Valladolid) Canto_(musica) Catal_hoyük Camden_(Carolina_del_Norte) Caja_Rural_de_Navarra BBC_Sport Catedral_de_Nuestra_de_la_Asuncion_(Tlaxcala) Betelu

html map