Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_Caguán_(Neiva) Elecciones_europeas_de_1994_en_Italia Final_de_la_Copa_America_2011 Falco_subbuteo Estación_Parravicini Estacion_Ñiquen Falces_(Navarra) Estación_de_Reuilly_-_Diderot El_super_clasico_colombiano Francisco_Franco_(siglo_XVI) Fragata_Blas_de_Lezo Francisco_Díaz_Klaassen El_Ceremeno Francois_Vatel Francisco_de_Battenberg Francisco_Augusto_Lora Elecciones_estatales_de_Brasil_(2006) Esfinge_de_sesostris_iii El_fantasma_en_el_paraiso Esparraguera_de_esparragos_trigueros Fifield_(Wisconsin) Enciclopædia_Británnica_Undecima_Edición Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_1976 Estacion_de_Parque_Europa Estación_Marcos_Paz_(Sarmiento) El_Catolicismo_(periódico) Flota_del_Grupo_Aerolíneas_Argentinas Francisco_J._Ortiz Epinay_sur_Duclair Expedicion_de_Garcia_Jofre_de_Loaisa Elsa_Zardini Erycibe Festival_de_Málaga_de_Cine_Español_2001 El_Paraíso El_Sultanato_Mahra_de_Qishn_y_Socotra Epistola_del_apóstol_San_Pablo_a_los_romanos Estatira Fernando_Yánez_de_la_Almedina Fglrx F_16 Felechas_(Leon) Felipe_de_Vergara_Caicedo Expedición_Antartica_Nacional_Escocesa Festival_de_Viña_del_Mar_2008 Felicidades_(película_de_2000) Evermannichthys_convictor Fene_(La_Coruna) Fragaria El_Corsario_sin_Rostro Flèche_du_Sud Esaki_Leona Fontaine-les-Hermans Elecciones_a_la_Asamblea_de_la_Comunidad_de_Madrid_(1999) Elisa_Ramírez Escobetillo

html map