Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

NGC_4192 Pico_de_ciguena_con_olor_a_almizcle PH1 Piraña Norwich_(Vermont) Pedro_Fernández_de_Murcia Portrait_of_jennie Numero_de_Thabit_ibn_Qurra Nancahuazu Picea_alpestris Neoaleurodes_clandestinus Patología Noemia_de_Sousa Nancy_Meyers Onze_de_Oro Notholaena Nicaginae Piller Partido_Socialcristiano_(Austria) Pawia_dissimilis Open_Gaming_License Normanbokea_pseudopectinata Parque_Nacional_de_Matobo PXE Ononis_natrix_f._barcinensis Nardo_de_monte Pistou Orchis_latifolia_ssp._baltica Pea_Ridge_(Florida) Museo_de_Bellas_Artes_de_la_Boca_Benito_Quinquela_Martín Piedra,_papel_o_tijera_(película) Perilepta Piero_Valeriano Obra_original Partido_Nacional_Democrático_(Surinam) NGC_30 Museo_Nacional_de_la_Fotografía Parsonsia_balsamona Old_Field_(Nueva_York) Nanorana Ottawa_(Canadá) P90X Peregrinación_a_la_isla_de_Citera Passerina_pubescens_var_elliptica Paola_Giannini Navy_Records_Society Plataforma_de_Afectados_por_la_Hipoteca Pedro_Romaniuk Polonesas_(Chopin) Paloma_(telenovela) Organización_territorial_de_Papúa_Nueva_Guinea Oides_abdominalis Percina_pantherina Museo_Nacional_de_Arqueología_Subacuática Pfc_spartak_de_nalchik

html map