Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.vincere.do-pojsc.ostroda.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.do-pojsc.ostroda.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.aplestos.do-ogien.wegrow.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Era_pre-islamica Egreville Eustomias_medusa Francia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Squaw_Valley_1960 Elecciones_legislativas_de_Colombia_de_1951 Eivor_Pálsdóttir Facultad_de_Ciencias_Economicas_(Universidad_de_Buenos_Aires) Elisardo_Aquino El_maestro_de_esgrima Estudios_de_Género Eurovision_1998 Embajadores_en_el_infierno_(película) Estadio_del_Olaya Ermita_de_Nuestra_Señora_de_Rihondo Farmingdale_(Maine) Esterculiaceas Especial_de_Halloween_de_los_Simpson_III Erek_King Enron:_los_tipos_que_estafaron_América Entrenamiento_en_combate_aéreo_disimilar Ethan_Hawke Estado_de_Delaware Festuca_dertonensis Enrique_Pérez_Piquer Festival_nacional_de_la_tonada El_último_perro Estacion_Alto_Pencoso Eldars_Oscuros_(Warhammer_40.000) Esme_Estuardo Evrard_des_Barres Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_Industrial_de_Málaga Fazendas_de_almeirim F3_española Ejecutivo_del_Año_de_la_NBA_Development_League Fabryka_Samochodów_Ciężarowych_(FSC) Filmofono El_Ogre Esculapio_(mitologia) El_Custodio Elimination_Chamber Francois_Rene_de_Chateaubriand FEDARENE Esos_que_dicen_amarse Estadio_Olimpico_Monumental Ejercito_Nacional_de_Ucrania Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_2003_(25_de_mayo) El_camino_(serie_de_television) Estacion_de_Penota_(Metro_de_Bilbao) Estación_Rungue Escudo_de_cerro_largo Fedy_Vava El_Poblado_Iberico_del_Puntal_dels_Llops Four_seasons_hotels_and_resorts Eulalia_Vintró Erythrina_humeana

html map