Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Miranda_(cantante_francesa) Andrés_García_de_Quinones Grimseln Mount_Vernon_Square/7ª_Calle_Centro_de_Convenciones_(metro_de_Washington) Antonio_Orejudo Montesquieu Montañas_Mocho Arco-Íris_(São_Paulo) Autódromo_Rosendo_Hernandez Huerta_murciana Huesos_del_esqueleto Mundial_de_fútbol_2010 Humo_sólido IU_LV_CA Hwoarang Harke Ara_general_belgrano Arteria_pericardiacofrénica HUCA Asociación_de_escritores_de_ciencia_ficción_y_fantasia_de_Estados_Unidos Asociacion_peruano_japonesa Modernismo_(teologia) Hukkle Hartford,_CT Aroplapoderus_bituberculatus Aria_Jasuru_Hasegawa Heraldos_de_las_Calaveras Historia_de_la_Educación_en_Honduras Anemia_renal Ayelen Henk_Groot Honda_Dominator Historia_de_Iran Henri_Hérouin Historia_de_pamplona Austria_Anterior Haim_Schirmann Henri_Bellery_Desfontaines Hédi_Nouira Molten Anteriorchis_coriophora_subsp._martrinii Ascetophantes Molgophis Milne_Land Guido_Amadeo_Jacobacci High_Falls Mordella_marmorata Aristides_el_Justo Modelo_de_Lewis Guerra_de_la_Montaña_Blanca Hotel_Majestic_(Quito) Apus_(desambiguacion) Monomma_tricarinatum Arracourt Asociación_Espanola_de_Comunicación_Científica

html map