Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

José_de_Leonisa Juan_de_dios_carmona_peralta José_Maria_Esquerdo Japonofilo Kumi_Naidoo Jordi_Font_Ferrer Jasminonerium_oblongifolium Lista_de_paises_por_PBI_(PPA)_per_capita Jose_Joaquin_Vicuna Jose_Feliu_Codina La_Carrera_(Siero) La_Rivière_Enverse Lake_St._Louis_(Misuri) KeSha José_Maria_Setién Köchel_Verzeichnis Lago_subglacial Jesús_de_la_Peña_Santiago_Rego Lavatera_sylvestris Juan_Grabowski Jardin_Botanico_de_Cienfuegos Lenguajes_de_programación_de_alto_nivel Juan_Carlos_Calabró Leonidas_Plaza_Gutiérrez James_Brewer Isabelia Jan_de_Heem Lista_de_capítulos_de_Thundercats Josep_Borrell_Fontelles Lignan_de_Bazas Jose_Francisco_Belman Laguna_Carén José_Miguel_de_Prada_Poole La_Valette-du-Var Licca-chan Inteligencia_Militar Lista_de_capítulos_de_Oban_Star_Racers Istmo_de_los_Medanos_de_Coro Instituto_Internacional_de_Investigaciones_Prehistóricas_de_Cantabria Jorge_Machado José_Mijalchyk La_Chucha_(Granada) Lista_de_capítulos_de_Maho_no_Makko-chan Jardin_Botánico_de_Glasgow Jerónimo_Rodríguez_de_Espinosa José_Cornide Las_Mercedes_(Asunción) Lise_Haavik Knud_den_Store Kool_Thing José_Ruiz_Lifante Lago_Vida Juan_Pablo_(desambiguacion) Lecompte Kula_(Hawai)

html map