Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Granada Jack_E._Leonard Jorge_Arancibia_Reyes Jazz-rock L.A.V_Venta_de_Baños-Leon-Asturias Israel_Iskowitz Kōji_Wakamatsu La_Hispano_Suissa Kirkuk Israel_Romero Lista_superciliar Laberíntica Litoria_nyakalensis Jean-Marc_Gounon Interface_Beta_Disk José_González_Vera Lanzapiedras Leismo Islas_Aleipata Interestatal_290_(Illinois) Kara_Bogaz_Gol Linchamientos Lima_(Oklahoma) Joël_Epalle La_Pomarède Lily's_E.P. Ivan_Sitte Ko_e_iki_he_lagi Jorge_Mijailovich_Romanov_(1863_1919) Lalacelle Lissotes_convexus Juan_de_Arellano Level_Green Joe_Scarpa La_Belle_(Misuri) KV_1b Jose_Ángel_Pérez_Cebrian Jon_Nödtveidt Jean-Joseph_de_Mondonville Liga_de_Campeones_Árabe_2003–04 José_Dammert Javier_Chirinos_Lloveras La_Historia_de_Daniela_Castillo_Todos_sus_Exitos José_Buenaventura_Navas_Villafuerte José_Ignacio_Gonzalez_Catalan La_Tablita_del_Tártaro Laban Jane_King Kaldbaksbotnur Laín_Calvo Jaredí Isla_Tongo Lake_Jackson_(Texas) JJ_Feild Julieth_Restrepo

html map