Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Fotbalovy_klub_Pardubice Estacion_Nueva_Suiza Flight_of_the_Phoenix Forasuche Eurocopter_EC120_Colibri Expedicion_de_Gauss Fantasía_compulsiva Faro_de_Vorontsov Europe_Airpost Espejo_de_caballerias Estadio_das_Laranjeiras_(Río_de_Janeiro) Estación_de_Baar Estadio_Itaipava_Arena_Pernambuco El_grafógrafo Fichero_ASNEF Erliansaurus Endocarpo Estación_de_Beniferri Everett_(Pensilvania) Erize_la-Brûlée Esacus_neglectus Festival_Internacional_de_Cine_de_Gijon Eduardo_De_la_Torre_Menchaca Elemento_transactínido Eugeissoneae Evksinograd Escuela_de_Microbiología_(Universidad_de_Antioquia) El_Bulli F12 El_legado_de_Judas_(álbum) Enfermeria_en_Nueva_Zelanda Euphorbia_grantii_var._friesiorum Estuario_del_Sado Elecciones_Generales_Italianas_(1996) Estadio_Jules_Otten Elizabeth_Gilliess Ferrari_Mythos Energy_Fuels Fragmento_de_Klenow Esqui_de_montana Fabio_Henrique_Simplício Estación_Jeppener Frackowiak Emilio_Adolfo_Westphalen Eugenia_fiscalensis Felix_Ogbuke Estudio_diacronico Final_de_la_Primera_B_2011_(Colombia) Enrique_II_(de_Francia) Embalse_de_las_vencias Els_Omellons_(Lerida) Exoplaneta El_Albujón_(Cartagena) Embalse_de_Juncal Fiebre_reincidente

html map