Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Línea_C-3_(Cercanías_Madrid) Provincia_de_Arauco Microrregion_de_Propriá Línea_de_defensa_de_Amsterdam Microrregión_de_Pio_IX Region_Hovedstaden Luis_Jose_de_Vendome Rapel_(localidad) Graphiurus_microtis Rafael_Camara Miliana Louis_XVI_de_Francia Ramón_García_Sanz Lucha_libre_deportiva Medicina_Brahmánica Manuel_Arnau Radio_Portales_de_Santiago_(Chile) Mariscal_Cáceres Lobon Premios_y_Nominaciones_de_Thalia Protonterapia Lourdes_(peregrinación) Miguel_Ortega Provincia_de_tanba Primer_Ministro_de_Tailandia Magnivray Man_or_astroman? Good_Vibrations:_Thirty_Years_of_The_Beach_Boys Marcelo_Martuciello Marciano_(dúo) Martagon_comun Mezquitilla Ludwig_Seitz Maria_de_las_Mercedes_de_Borbon Ludwig_von_Sarnthein Los_hermanos_Corazon_de_Leon Proteína_mofogenética_ósea_(BMP) Prahecq Mario_Sánchez_Ruiz Puente_de_la_bahia_de_Sidney Metrogaleruca_lateralis Mario_Jahn_Barrera Razdrto_Tuheljsko Quintanarruz Mesh_Ane_Pada Puntalón_(Motril) Medidas_Prontas_de_Seguridad Puente_de_El_Pasadero Malarico Microrregion_del_Sertón_de_Quixeramobim Medalla_del_Parlamento_de_Cantabria Marconigrama Lord_Slug Maxchernes_birabeni Luis_María_Drago

html map