Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://kochamklocki.pl/2932-klocki-lego-duplo-kolejka-elektryczna-pociag-zestaw-startowy/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://kochamklocki.pl/2933-klocki-lego-duplo-kolejka-pociag-elektryczny-zestaw-deluxe/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://kochamklocki.pl/2931-klocki-lego-duplo-ciuchcia-manualna/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ficción_histórica Fabrica_de_locomotoras_y_máquinas_suizas Evaristo_Muñoz Florén_Delbene Esfécidos Feihyla_palpebralis Francis_Lawrence Fernando_de_Meneses_y_Bravo_de_Saravia Eugenia_falkenbergiana Franja_espanola Etelfrido_de_northumbria Fl._Ind._(Hooker_f._&_Thomson) Escudo_de_la_República_Socialista_Sovietica_de_Azerbaiyan Erionomus_pilosus Escuela_de_San_Telmo_(Malaga) El_trovador_(opera) En_los_limites_de_la_realidad F_(Metro_de_Nueva_York) Evandro_Gonçalves_Oliveira_Júnior Estación_F.M._Parera Elisa_Garrido_Gonzalez Fermento_de_masa_acida FC_Messina_Peloro Escuela_preparatoria_de_irapuato Enrico_Rava Estación_Aeronaval_Petrel Enrique_Rodriguez_(político) El_libro_rojo_del_cole Estrella_octángula_de_Kepler Espacio_de_características Erno_Szív Esfinter_externo_de_la_uretra El_licenciado_vidriera Editor_de_gráficos_rasterizados Epiez-sur-Meuse Estadio_Sangam_de_Seúl Feldkirch Energia_solar_termica Ermita_de_Santa_Barbara_(Monóvar) Escarlatina_(Zweig) Enderunlu_Fazıl Fotografía_humanista Enalapril Expedicion_39 Enrique_Gomez Exploradores_del_Rey Fernando_Fernández_Urosa Estadio_Nemesio_Camacho Ernesto_de_austria Espurio_Nautio_Rutilo Edward_Bulwer-Lytton Esteban_Tomašević_de_Bosnia Emilio_Salazar_Farías Factores_abioticos Francisco_Jose_Martinez

html map