Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.tabletkinalysieniee.pl/tag/geogut/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.tabletkinalysieniee.pl/tag/lirik-twitter/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.pogotowie-weterynaryjne.pl/tag/jacek-kapica-twitter/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Church_Hill_(Maryland) Vida_edáfica Consejo_Nacional_de_Ayllus_y_Markas_del_Qullasuyu Yevgeni_Pashutin We_Will_Meet_Again Vasili_Ivánchuk Vazquez_de_parga Yacanto Xin_qī_longzhū_Shenlong_de_chuanshuō Ajaia_ajaja Conferencia_de_Algeciras Yahoo_User_Interface Condado_de_Park Abadía_de_San_Agustín Al_minliar_al_shuja Condado_de_Utah Consuelo_tomas Comando_de_Aérodromo_E_4/XVII Concertegebouw Vilafranca_del_Penedès_(Barcelona) Alberto_Belsúe Witherita Clasificacion_de_CONMEBOL_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_de_FIFA_2008 Zoológico_de_Núremberg Accidente_aereo_del_XC-VMC_de_la_Secretaría_de_Gobernación Vérjniye_Tuby Abderrahman_ibn_Abdullah_Al_Gafiki Valeri Clostridia Victoria_Atkin Cher Adquirida Vulcanodóntido Alectoris_melanocephala Coa Aaadonta_kinlochi Chikezie Colomers_(Gerona) Christian_Gómez Conjunciones_adversativas Accidentes_de_Tokaimura Chaspinhac Wonderland_(álbum) ARY_Macedonia Veniano Comarcas_de_Aragon Yogi_y_la_búsqueda_del_tesoro Vehículo_de_reentrada_multiple_e_independiente Circuito_guadalope Whiskey_on_a_sunday Vitamina_B12 Zeria_kraepelini Administración_Nacional_de_Medicamentos,_Alimentos_y_Tecnologia_Médica Concierto_para_violín_n._2_(Mendelssohn) Cihuapipiltin

html map