Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hermandad_de_la_Yedra_(Écija) Mormopterus_kalinowskii Have_Heart Morteruelo Hockey_Hierba_(femenino) Andrón Arrondissement_de_Saint-Amand-Montrond Mumtaz_Mahal Grindverk Monumento_Circulo Mula_(narcotrafico) Auriac_sur-vendinelle Mordellistena_suspecta Movimiento_del_5_y_6_de_Abril_de_1811 Ministerio_de_Instrucción_Pública_y_Bellas_Artes_de_Espana Henze Mormant_sur-Vernisson Arnoglossus_japonicus Gruiformes Gérard Hangar-7 Asociación_Cinematográfica_de_Estados_Unidos Montreuil-Juigne Aulus_Gellius Historia_de_la_Psicologia_Social Guardia_jurado Arando Gustavo_Bussenius Hylodes_buergeri Guardia_del_Salto Gumbo_filé Antonio_del_Val Movimiento_Nueva_Izquierda Herndon_(Virginia) Anteportada_(libro) Histoire_Abrégée_des_Plantes_des_Pyrénées Arrondissement_de_Pontivy Hardinsburg_(Indiana) Hiraea Arroyo_Cuay_Grande Gunther_W_H_Kunkel Hiperión_(satelite) Idiomas_de_Francia Grupo_2_de_la_Copa_Libertadores_2012 Hideki_Motosuwa Hiperbreve Hermandad_de_"El_Museo"_(Sevilla) Hellraiser_IV:_Bloodline_Story Misión_de_La_Purísima_de_Cadegomó Hermes_de_Roma Hirakata_(Osaka) Motacilla_lugubris_maderaspatensis Molinia_variabilis Henificado Atenas_Septentrional

html map